top of page
  • Foto van schrijverArne Vanlaer

Millesgarden

Millesgården is een kunstmuseum en tegelijkertijd een beeldenpark op Lidingö , oorspronkelijk de kunstenaar en beeldhouwer Carl Milles en de woning, studio en tuin van zijn vrouw Olga tot 1931. Bij Millesgården zijn er voornamelijk werken van Milles. In 1998 werd de "Emma Lundberg-tuin" gecreëerd in de geest van de tuinmaker Emma Lundberg en in 1999 werd Millesgården aangevuld met een kunstgalerij door architect Johan Celsing .


In 1906 kocht het kunstenaarskoppel Carl en Olga Milles een stuk grond aan de Herserudsklippan op Lidingö . Hier wilden ze een huis bouwen met bijbehorende kunststudio. Het huis werd ontworpen door architect Karl M. Bengtson en ingehuldigd in 1908. Latere uitbreidingen en uitbreidingen werden gemaakt in samenwerking met Carl Milles halfbroer, architect Evert Milles .


Tijdens de jaren 1920 werd naburig land verworven na de zuidelijke helling van de klif. Bij de komst van het middelste terras werd de beeldentuin groter en werd een andere beeldhouwwerkplaats, Lilla Ateljén , gebouwd. In 1936 werd Millesgården omgezet in een stichting die als een geschenk aan het Zweedse volk werd overgedragen.

Het grote beeldenpark ontstond in verband met Milles 'terugkeer uit de Verenigde Staten in 1950. Er waren monumentale replica's van onafhankelijke sculpturen en fonteingroepen uit de VS en Zweden. Het lagere terras was grotendeels gereed voor Carl Milles in 1955.




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page