Het lijkt me interessant om ook het Zweeds educatie systeem te bespreken aangezien de Scandinavische landen als top landen worden beschouwd als het om onderwijs gaat. En Het onderwijs in Zweden verschilt sterk van het Nederlandse en Vlaamse. Als je gaat emigreren met kinderen is het dus belangrijk dat je je daarvan bewust bent.Kinderen hebben hebben hier een leerplicht van 7 tot 16 jaar, een periode die volledig gedekt wordt door de basisschool (grundskola). Voorafgaand gaan de meeste kinderen vanaf 1 jaar naar de kinderopvang, ook wel förskola, daghem of dagis genoemd. De nadruk ligt hier vooral op het belang van ‘spelen’ in de ontwikkeling van een kind, met een visie gericht op het ontwikkelen van de individuele behoeften en de belangen van de kinderen. Typerend is, wat je ook kan afleiden uit de Zweedse cultuur, is dat er ook gender-bewust onderwijs is. Wat steeds vaker voorkomt. Later meer hierover.
Ook in Zweden dienen ouders een financiële bijdrage te betalen waarvan de hoogte wordt afgemeten aan het inkomen. Immigranten die nog geen vast inkomen hebben, bijvoorbeeld omdat ze een eigen zaak starten, dienen een schatting te overleggen van wat ze denken te gaan verdienen.
Sommige kinderen gaan naar door de gemeente betaalde opvangmoeders, al zijn die sterk in aantal aan het afnemen. Als kinderen 6 jaar zijn, volgen ze één jaar förskoleklass als brug naar het basisonderwijs.
Feit is dat het onderwijs in Zweden veel minder prestatiegericht is dan in de Benelux Het is erop gericht kinderen van alle rangen en standen dezelfde kansen te bieden. Rapporten komen er pas in de eindfase van de negenjarige basisschool en het huiswerk is over het algemeen gering in omvang. Blijven zitten komt zelden voor. Dit systeem is natuurlijk niet voor iedereen geschikt, sommige ouders en leerlingen die niet uit Zweden komen vinden het dan ook soms verveveld om constant te overleggen en te luisteren naar de mening van anderen in plaats van vooruit te gaan. Maar je hebt altijd een positieve en een negatieve kant gelukkig zijn er ook mensen die juist heel positief zijn over dit systeem. Er zijn namelijk kinderen die juist goed blijken te gedijen in een wat minder op negens en tienen gerichte omgeving. Tevens lijkt het erop dat kinderen er meer persoonlijke aandacht krijgen en sterker gestimuleerd worden zich meningen te vormen. Toen ik dit hoorde dacht ik meteen van ja dit is hoe je de Zweedse cultuur kunt omschrijven. Dit reflecteert zich later ook op de werkvloer aangezien je ziet dat er veel vergaderingen gepland worden om alles te overleggen en naar iedereen te luisteren. Soms vind ik dit goed, toch is er wel iemand nodig die met de vuist op tafel slaat om te zeggen welke richting we zullen nemen. Want soms neemt teveel overleggen veel tijd in beslag.
Personalisatie is key zo kunnen de kinderen vanaf dat ze 13 zijn, hun vakkenpakket op de basisschool uit breiden of door voor bepaalde vakken hogere niveaus te kiezen. Via deze manier kunnen ze zich beter voorbereiden op een vervolgopleiding. Zweeds, Engels en wiskunde zijn altijd verplicht.
Het onderwijs in Zweden is toegankelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen van de ouders. Leren en lesmateriaal aan de basisschool zijn gratis. Ook de schoolbus die in landelijke gebieden leerlingen oppikt wordt door de overheid bekostigd. Kinderen krijgen op de lagere school ook elke dag een gratis lunchpakket. Dit zijn meestal warme maaltijden. De kwaliteit van het warme eten verschilt nogal per gemeente en is weleens mikpunt van kritiek. Af en toe wordt dit systeem ook gebruikt door de migratie die zich afspeelt in Zweden. Zo komen Migranten speciaal naar Zweden met hun kinderen om het geld te sparen dat ze niet hoeven te investeren in het onderwijs en in het klaarmaken van warme maaltijden.
Wanneer de grundskola erop zit kan er verder geleerd wordt op de gymnasieskola. De meeste van deze scholen zijn eigendom van de gemeente, maar er zijn ook privé-scholen op dit niveau. Hier kunnen de leerlingen kiezen uit verschillende pakketten in specifieke richtingen, bijvoorbeeld kind & recreatie, bouw, kunst, handel of gezondheidszorg. Elke gemeente is verplicht om speciaal onderwijs aan te bieden aan kinderen met leerachterstand, moeilijkheden, zowel op basisniveau als in het vervolgonderwijs. Toch dien je voor alle zekerheid te informeren bij de gemeente zelf om niet voor verassingen te staan.
De Zweedse Wet op het Onderwijs van 2011 bevordert toezicht, vrijheid van keuze, en de student de veiligheid en beveiliging.
Grading systeem, Zweedse scholen werken niet met cijfer maar met letters om de studenten te scoren, letters van A tot F, waarbij F de laagste ‘score’ is. Studenten komen met dit systeem in contact wanneer ze 6 jaar zijn.
Ondanks vroeger een dalende lijn te hebben op vlak van educatie is zweden er toch in geslaagd om te improven. Zo verbeterden ze de prestaties en verhoogden ze de status van het lerarenberoep voor lange-termijn. De Zweedse regering hecht hier dan ook veel belang aan. Als ze zien dat de resultaten verminderen, schakelen ze direct een firma in om dit te onderzoeken.
Zoals eerder aangetoond kent Zweden een gender bewust onderwijs systeem. Met deze visie beschikken ze zelf over een van de meest innovatieve scholen ter wereld. Een mooi voorbeeld hiervan is de Egalia- school. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes.
De Egalia-school is een school waar de nadruk wordt gelegd op de gelijkheid van jongens en meisjes. Zo wordt er bijvoorbeeld niet over hem of haar gesproken, maar altijd een naam genoemd. De gelijkheid van iedereen wordt niet enkel op sekse betrokken, maar ook op religie, leeftijd, klasse, seksuele oriëntatie en handicaps. Een idee dat ons wel aanstaat. Er wordt namelijk niet op stereotypen gelet maar op de acties van de kinderen!
Comments